Objavljeno: 7. 12. 2017. u 11:41
Administrator

I ove je jeseni, u okviru svoga predmeta Jezik Hrvata u dijaspori na znanstvenom smjeru Odsjeka za kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Sanja Vulić organizirala terensku nastavu. Nastava se odvijala od 1. do 3. prosinca na području austrijskoga Gradišća i zapadne Mađarske. Zahvaljujući gostoprimstvu načelnika Vince Hergovića, odsjeli suu Plajgoru u zapadnoj Mađarskoj kao njegovi gosti. Prvoga su dana posjetili i nedaleki Hrvatski Židan.

Jutro drugoga dana bilo je rezervirano za glasovitu benediktinsku opatiju Pannonhalmu u sjeverozapadnoj Mađarskoj, u kojoj ima i značajnih hrvatskih tragova. Poslijepodne je u Cogrštofu u austrijskom Gradišću u okviru terenske nastave održan Okrugli stol o hrvatskoj književnici Ani Šoretić.

Pozdravnu riječ u ime organizatora Okrugloga stola održala je prof. Vulić, a zatim su slijedila četiri izlaganja. Studentica Dajana Taradi govorila je o igrokazima Ane Šoretić. Drugo izlaganje, koje je održao student Lucijan Borić, bilo je posvećeno Kazališnoj grupi Cogrštof koju je vodila Ana Šoretić. Treći referat o narodnoj književnosti u djelu Ane Šotretić održala je bivša studentica Hrvatskih studija Nina Turić. Posljednja je izlagala prof. Vulić o poemi Zamotana duša Ane Šoretić, a zatim je riječ preuzela književnica Ana Šoretić, koja je bila dirnuta što je u okviru terenske nastave organiziran okrugli stol o njezinu djelu.

Posljednji dan terenske nastave počeo je u Plajgoru nedjeljnom misom na gradišćanskohrvatskom idiomu, pa je na tom idiomu student Zvonimir Mikulić čitao poslanicu, a bivša studentica Nina Turić molitvu vjernika. Plajgorski župnik vlč. Štefan Dumović istinski se razveselio gostima iz Hrvatske. Slijedio je odlazak u grad Kiseg u zapadnoj Mađarskoj, gdje su sudionici terenske nastave također pratili hrvatske tragove, posebice one Mate Meršića Miloradića i Senjanina Nikole Jurišića, branitelja toga grada od Turaka. Nakon toga su posjetili Pinkovac u južnom Gradišću u Austriji.

Prvo odredište u tom mjestu bio je Panonski institut, gdje je predstojnik te ustanove dr. Robert Hajszan održao kratko izlaganje o nakladničkoj djelatnosti Instituta te darovao različite publikacije studentima osobno, a također i za Knjižnicu Hrvatskih studija.

Terenska nastava završila je posjetom pinkovskoj obitelji Schwarz-Jandrišić, koja izvrsno čuva izvorni pinkovski govor, različit od ostalih govora u polutisućljetnoj dijaspori. Studenti i bivši studenti imali su tako priliku osobno susresti Hrvate iz polutisućljetne dijaspore, posjetiti njihova mjesta i čuti govore o kojima su do tada slušali samo u studentskim klupama.

Terenska nastava ujedno je i dio projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori, koji je na Hrvatskim studijima pokrenut 28. rujna 2017.

Nina Turić

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS