Objavljeno: 21. 3. 2018. u 09:35
Darko Čokor

Nadolazećeg petka i subote, 23. i 24. 3. 2018., održat će se prva međunarodna znanstvena konferencija iz područja etike i bioetike sporta u Hrvatskoj pod naslovom Etika, bioetika i sport. Konferencija će se održati na dvije lokacije – u petak 23. 3. u prostoru Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu (Ivana Lučića 1a) s početkom u 9.00 sati, a u subotu 24. 3. u prostoru Glazbene škole u Varaždinu (Palača Erdödy, Kapucinski trg 8) s početkom u 9.30 sati. 

Organizatori konferencije su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i njegov  Znanstveno-istraživački odbor za bioetiku i sport, Hrvatsko filozofsko društvo i njegov Varaždinski filozofski krug, te Hrvatsko bioetičko društvo. Radni jezik skupa je engleski.

Program konferencije i cijela konferencijska publikacija mogu se pronaći na web-adresi:
http://www.bioetika.hr/blog/prva-medunarodna-konferencija-etika-bioetika-i-sport/ 
 
U sklopu konferencije bit će upriličeno gostovanje prof. dr. sc. Williama Johna Morgana, koji je jedan od vodećih svjetskih autoriteta u filozofiji i etici sporta. Profesor Morgan dolazi sa Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu (Sjedinjene Američke Države). Njegovim su gostovanjem obuhvaćena dva predavanja na engleskom jeziku:

- kao najava konferencije, u četvrtak, 22. 3. 2018., u 19.00 sati, javno predavanje pod naslovom „Zašto su tržišne norme i sportske norme toksična moralna mješavina“ („Why Market Norms and Athletic Norms are a Toxic Moral Mix“), u Dvorani 1 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3);

- na početku konferencije, u petak, 23. 3. 2018., u 10.00 sati, plenarno predavanje pod naslovom „Igre i sport – konceptualna i normativna pitanja“ („Games and Sport – Conceptual and Normative Issues“) na „1st International Conference Ethics, Bioethics and Sport“, u Dvorani „Fritz Jahr“ Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu (Ivana Lučića 1a).

William John Morgan, profesor na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu (SAD), član je Američke akademije za kineziologiju, bivši predsjednik Svjetskog društva za filozofiju sporta (International Association for the Philosophy of Sport – IAPS), urednik najvažnijeg svjetskog časopisa u tom području, Journal of the Philosophy of Sport, te dobitnik brojnih znanstvenih priznanja poput „Warren Fraleigh Distinguished Scholars Award“ i „Fulbright Senior Professor and Research Award“. Profesor Morgan je autor i urednik brojnih antologijskih izdanja na području filozofije i etike sporta poput Ethics in Sport (2001, 2007, 2017), Routledge Handbook of the Philosophy of Sport (2015), Philosophic Inquiry in Sport (1987, 1995), Why Sport Morally Matters (2006), Leftist Theories of Sport (1994) i drugih. Svojim je djelima i brojnim znanstvenim radovima, koje kontinuirano objavljuje od 1973. godine, presudno utjecao na razvoj i današnji izgled filozofije te posebice etike sporta. 

Javno predavanje i konferencija otvoreni su za javnost, a organizatori pozdravljaju dolazak svih zainteresiranih.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS