Objavljeno: 9. 4. 2018. u 16:45
Lidija Bogović

Studentska nastavnička praksa na predmetu Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori (koji je od ove akademske godine pokrenula izv. prof. dr. sc. Sanja Vulić u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori) redovito se održava i u ljetnom semestru.

Slika 1. Pozvano gostujuće predavanje "500 ljet molisanski Hrvati u Italiji" prof. Sanje Vulić u organizaciji Znanstvenoga instituta gradišćanskih Hrvatov i HKD Trajštof.
Slika 1. Pozvano gostujuće predavanje "500 ljet molisanski Hrvati u Italiji" prof. Sanje Vulić u organizaciji Znanstvenoga instituta gradišćanskih Hrvatov i HKD Trajštof.

 

Nakon što je u ožujku nastavnička praksa održana u Keresturu u Mađarskoj, već početkom travnja nastavljen je rad na projektu, ovoga puta u austrijskom Gradišću. Prvoga dana puta, 4. travnja, studentice Josipa Klarić i Martina Marković, zajedno sa suradnicom na projektu doktorandicom Lidijom Bogović, mag. croat. i s prof. Vulić, posjetile su Gimnaziju i višu ekonomsku školu (Theresianum Eisenstadt) u glavnom gradu pokrajine Gradišće Željeznu, te pratile nastavu hrvatskoga jezika u razredima nastavnice mag. Angelike Kornfeind. U poslijepodnevnim satima nazočile su probama folklorne sekcije Hrvatskoga kulturnoga društva u mjestu Trajštofu u sjevernom Gradišću.

Slika 2. Studentica Josipa Klarić na nastavi hrvatskoga jezika.
Slika 2. Studentica Josipa Klarić na nastavi hrvatskoga jezika.

 

Na večer je prof. Sanja Vulić u Trajštofu održala pozvano gostujuće predavanje naslovljeno 500 ljet molisanski Hrvati u Italiji, u organizaciji Znanstvenoga instituta gradišćanskih Hrvatov i HKD Trajštof. Predavanje je pobudilo veliko zanimanje Hrvata iz sjevernoga Gradišća. Zainteresirani su slušači doputovali iz više okolnih mjesta, pa su u prepunoj dvorani mnogi predavanje pratili stojeći. U publici se mogao vidjeti veliki broj istaknutih gradišćanskohrvatskih filologa, pisaca i nastavnika hrvatskoga jezika. Publika je nakon predavanja iznimno pozitivno reagirala, te su se i rasprava i domjenak nakon predavanja odvijali u vrlo srdačnom ozračju.

Nakon predavanja Lidija Bogović dala je opširnu izjavu za hrvatski radijski program ORF-a (Austrijske radiotelevizije) o projektu Hrvatskih studija Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori. ORF-ova novinarka Marijana Palatin također je razgovarala s prof. Vulić o moliškim Hrvatima, što je emitirano idućega dana.
Dana 5. i 6. travnja studentice Josipa Klarić i Martina Marković vrlo su uspješno obavile svoju nastavničku praksu u trima školama u Željeznu: Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium Eisenstadt (kod mag. Sabine Nagy); Theresianum Eisenstadt; i Bundeshandelsakademie und Bundeshandelsschule (posljednje dvije kod mag. Angelike Kornfeind).

Slika 3. Studentica Martina Marković na nastavi hrvatskoga jezika.


Dana 6. travnja još je jedno predavanje održala prof. Vulić, a naslovila ga je Usporedba gradišćanskohrvatskih govora i govora u Hrvatskoj. Predavanje je održano na Visokoj pedagoškoj školi u Željeznu (Pädagogische Hochschule Burgenland), na kojoj je predstojnica Katedre za hrvatski jezik prof. dr. Andrea Zorka Kinda Berlakovich, na čiji je poziv prof. Vulić održala predavanje. Studenti hrvatskoga jezika pokazali su interes da bi dio svoga studija proveli i na Hrvatskim studijima.

Čitav program, koji je u sjevernom Gradišću održan na projektu Hrvatskih studija Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori, gradišćanski su Hrvati pratili s velikim odobravanjem i izrazili želju da se suradnja još više intenzivira.

Slika 4. Studentice s prof. Sanjom Vulić i suradnicom Lidijom Bogović te učenice s nastavnicom Angelikom Kornfeind.
Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS