Objavljeno: 10. 10. 2018. u 09:30
Administrator

Jedinstvo različitosti - naslovnica

Najvažnija godišnja kulturno-znanstvena manifestacija Književnoga kruga Split već je trideset godina Knjiga Mediterana. Za jednotjednoga trajanja te manifestacije održavaju se predavanja i znanstveni skupovi te predstavljaju izabrane knjige i časopisi. Među izabranim knjigama ove godine bila je knjiga izv. prof. dr. sc. Sanje Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, naslovljena Jedinstvo različitosti. Radovi iz hrvatske filologije. Knjiga je objavljena 2018. u uglednoj Biblioteci znanstvenih djela Književnoga kruga Split.

Na predstavljanju te knjige u palači Milesi u Splitu pozdravnu riječ održao je akademik Nenad Cambi, koji je istaknuo višegodišnju plodnu suradnju prof. Vulić s Književnim krugom Split, posebice u časopisu Čakavska rič. Zatim je posjetitelje podsjetio na znanstvenu djelatnost profesorice emerite dr. sc. Ljerke Šimunković, koja je bila recenzentica knjige Jedinstvo različitosti, a ujedno i predstavljačica te knjige u Splitu. Prof. Šimunković je vrlo iscrpno predstavila svih petnaest poglavlja pojedinačno, u kojima se analizira jezik hrvatskih pisaca u vremenskom rasponu od XVI. do XX. stoljeća na prostoru od Dubrovnika, Splita, Šibenika i otoka Ugljana do sjeverozapadne Hrvatske, također jezik pisaca u dijaspori (zapadna Mađarska, mađarski dio Podravine, Bačka), te književni jezik bugarskih katolika u 18. stoljeću, koji su se služili hrvatskim kao svojim pisanim jezikom. Iz svakoga je poglavlja izabrala pojedine zanimljive primjere. 

Autorica knjige prof. Vulić osvrnula se na nekoliko poglavlja te navela što ju je potaknulo da izabere baš te teme. Na kraju je zahvalila svima koji su na bilo koji način pridonijeli tiskanju i predstavljanju knjige, te izrazila zadovoljstvo što se na predstavljanju okupio velik broj zainteresiranih.

Jedinstvo različitosti

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS