Objavljeno: 19. 3. 2019. u 17:14
Administrator

Sanja Vulić U nedjelju 17. ožujka 2019. navršilo se točno 105 godina od smrti velikoga hrvatskoga književnika i domoljuba Antuna Gustava Matoša. Budući da u prvoj polovici ožujka Dubrovačke knjižnice u Narodnoj knjižnici Grad organiziraju Dane hrvatskoga jezika, organizatori su odlučili ovogodišnje Dane završiti predavanjem „O Matoševu jeziku“, pa su zato pozvali prof. dr. sc. Sanju Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje je održano 14. ožujka 2019. u Saloči od zrcala, odnosno Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Prije predavanja sve je nazočne u ime Dubrovačkih knjižnica srdačno pozdravila Matija Nenadić, glavna organizatorica Dana hrvatskoga jezika u Gradu.

Prof. Vulić se u svom predavanju usredotočila na ona Matoševa jezična rješenja koja su karakteristična za bunjevačke govore u Bačkoj (odakle je podrijetlom bio književnikov otac) i govore u Slavoniji (odakle je bila Matoševa mati). Upozorila je da je mnoge od tih realizacija Matoš naučio u svom roditeljskom domu te ih je rabio kao stilski neutralne. Prof. Vulić je sve izabrane jezične realizacije objasnila etimološki, semantički i sociolingvistički, uvijek ih uspoređujući s adekvatnim realizacijama u hrvatskih autora iz Bačke i Slavonije. Također je upozorila da su neke od tih realizacija usvojili i drugi pisci moderne te i time pokazala kolika je bila Matoševa važnost u hrvatskoj književnosti toga doba.

I ovo su predavanje profesorice Vulić pratili dubrovački mediji brojnim najavama te poslije izvješćima, npr. Dubrovački list i Radio Soundset Ragusa, a posebice Dubrovački vjesnik i Hrvatski Radio – Radio Dubrovnik. Na Hrvatskom je radiju prof. Vulić ponovo bila gošća dr. sc. Jelene Obradović, urednice popularne emisije Plavi razgovori.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS