Objavljeno: 3. 4. 2019. u 14:17
Administrator

pred Gradskom vijećnicom

Broj hrvatskih iseljenika u glavnom gradu Bavarske Münchenu ubrzano se povećava. Početkom 2019. u tom je gradu samo unutar Hrvatske katoličke župe registrirano približno 70 tisuća naših sunarodnjaka. Od ove školske godine jedna od učiteljica dopunske nastave hrvatskoga jezika u osnovnim školama u Münchenu i okolici jest Mateja Kocijan, mag. croatol., koja je studirala i diplomirala kroatologiju i filozofiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što je već provela jedan učiteljski mandat u Njemačkoj, prijavila se i 2018. polazila Ljetnu školu hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike hrvatskoga jezika iz dijaspore, u organizaciji Hrvatskih studija, u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori.

Uspješna suradnja nastavljena je prošloga tjedna, kada je praktični dio nastave iz izbornoga predmeta Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori na diplomskom studiju kroatologije održan u Hrvatskoj dopunskoj školi u Münchenu. Prof. dr. sc. Sanja Vulić ovoga je puta povela dvojicu studenata. Bili su to Filip Mesarić i Petar Ćosić. Studenti su se izvrsno snašli i nastavu prilagodili učenicima različite dobi i predznanja.

Voditelj Akademskoga kruga Hrvatske katoličke župe mag. Ante Moro pozvao je prof. Vulić da u Krugu održi znanstveno-popularno predavanje „Hrvatski dijalekti – blagoslovljena baština i kamen smutnje“. Predavanje je bilo iznimno dobro posjećeno i praćeno s velikim zanimanjem, što je potvrdila i živa rasprava poslije predavanja jer su svi željeli još ponešto saznati vezano uz izazovnu temu predavanja. Zanimljiv razgovor, u srdačnom ozračju, nastavljen je i na prigodnom domjenku, koji je za goste iz Zagreba priredio Akademski krug.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS