Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Objavljeno: 29. 1. 2020. u 10:50
Administrator

U nedjelju 19. siječnja 2020. Stjepan Asić, predsjednik Hrvatsko-australskoga kongresa, dostavio je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreju Plenkoviću, a zatim i medijima, pismo koje prenosimo u cijelosti.

 

Vlada Republike Hrvatske

mr. sc. Andrej Plenković

Predsjednik

Zagreb

19. siječnja 2020.

Poštovani predsjedniče,

u kolovozu prošle godine obratili smo Vam se po pitanju Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, u vezi odugovlačenja s upisom u Upisnik studijskih programa spomenutoga studija od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, iako je studijski program prošao strogu proceduru akreditacije od Senata Sveučilišta, Nacionalnog vijeća za znanost i dobio pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Zahvaljujući Vašoj intervenciji Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva ipak je započeo s radom. Oprostite mi što od Vas ponovno tražim pomoć u vezi istoga pitanja, no situacija oko nasrtanja MZO-a na Fakultet hrvatskih studija postaje sve ozbiljnija.

Naime, ministrica je zatražila od Visokoga trgovačkoga suda da likvidira (!) Fakultet hrvatskih studija brišući ga iz popisa pravnih osoba i javnih ustanova. Time bi 123 zaposlenika i više od 130 vanjskih suradnika automatski ostalo bez posla, a 1395 studenata bez prava i mogućnosti studiranja! Sve zbog višegodišnjih osobnih animoziteta Blaženke Divjak prema toj instituciji.

Prošloga ljeta nije htjela dopustiti da na Hrvatskim studijima krene Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva, a sada je grubo povrijedila autonomiju Sveučilišta miješajući se u pravo sveučilišta da samostalno uređuje svoj ustroj, uključujući i statusnu promjenu sveučilišnoga odjela u fakultet i podružnice sveučilišta u samostalnu pravnu osobu.

Ne priznaje mišljenje koje je o potrebi pravne samostalnosti Fakulteta hrvatskih studija još 1995. godine dao tadašnji ministar znanosti Branko Jeren, nego nastoji na svaki mogući način spriječiti opstanak i razvoj te institucije od nacionalne važnosti. Ukratko, nastavlja na najgrublji mogući način opstruirati Fakultet hrvatskih studija.

Moja je ocjena da se tu više ne radi o sitnim opstrukcijama putem birokratskih prepreka, nego je ovo sada preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod ministrice na Fakultet hrvatskih studija. U prilog tome ide činjenica da je Fakultet hrvatskih studija bio prisiljen reagirati na način da je pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.

Jedan od temeljnih ciljeva ne samo Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva nego i Fakulteta hrvatskih studija jest uspostavljanje veza s hrvatskim iseljeništvom na najrazličitije načine. Opstanak, rast i razvoj takve institucije od kardinalne je važnosti za onaj dio hrvatskoga iseljeništva kojemu je stalo do očuvanja raznih elemenata nacionalnog identiteta i veza s domovinom.

Poštovani predsjedniče, još jednom apeliramo na Vaš autoritet, da svojim osobnim uplivom utječete na to da Fakultet hrvatskih studija, koji promiče hrvatski nacionalni i kulturni identitet u zemlji i svijetu, slobodno nastavi ploviti, raditi bez zapreke, svom određenom cilju, na dobrobit cijeloga hrvatskoga naroda.

S poštovanjem

Stjepan Asić, v. r.

predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa

11 Colebrook Circle, Secret Harbour

Western Australia, 6173

 

Izvornik pisma, PDF dokument.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS