Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Akademska pismenost
Šifra: 129992
ECTS: 2.0
Nositelji: doc. dr. sc. Sandro Skansi
prof. dr. sc. Danijel Labaš
Izvođači: Marko Kardum - Lektorske vježbe
Valerija Macan Lukavečki - Lektorske vježbe
Vladimira Rezo - Lektorske vježbe
Sandro Skansi - Lektorske vježbe
Kristina Šekrst - Lektorske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Lektorske vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Usvajanje temeljnih standarda akademskog pisanja: logičkih, stilističkih, pravopisno-gramatičkih, grafičkih, bibliografskih, etičkih.
Literatura:
 1. Janović, T.; Akademsko pisanje, nastavni materijal, power-point-prezentacija; Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu (2012)
 2. Janović, T.; Citiranje, parafraziranje i upućivanje na izvore u akademskim tekstovima, skripta; Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu (2012)
 3. Oraić Tolić, D.; Akademsko pismo; Zagreb: Naklada Ljevak (2011)
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Komunikologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Psihologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Sandro Skansi :

  Cetvrtkom 11:00-12:00

  Lokacija:
 • prof. dr. sc. Danijel Labaš :

  Srijeda: od 12 do 13 sati, uz obvezan prethodni dogovor na e-adresu dlabas@hrstud.hr.
  Ostale radne dane: uz obvezan prethodni dogovor na e-adresu dlabas@hrstud.hr.

  Lokacija: 203
 • doc. dr. sc. Marko Kardum :

  Utorkom 13.00 - 14.00 i prema prethodnom dogovoru e-mailom.

  Lokacija: 116
 • doc. dr. sc. Vladimira Rezo :

  Konzultacije ponedjeljkom, 11:00 - 12:00, soba 013.

  Lokacija: 013
Objavljeno: 4. 5. 2020. u 12:23
Sandro Skansi

Pozdrav svima,

Kako se blizi kraj kolegija, da rekapituliramo sto morate napraviti za ocjenu i koja je procedura.

Trebate napisati seminarski rad od max 2 str. na temu po izborum i treba biti formatiran u Wordu i u LaTeXu. Treba biti utemeljen na bar jednom WoS radu.

Par napomena:

- Seminar u Wordu i LaTeXu je isti seminar samo je razlika u formatiranju.

-Saljete docx, tex, bib i pdf fileove kada predajete na ocjenjivanje

-Samo zato sto je tema slobodna ne znaci da su sve teme jednako lake za obraditi, zato nemojte "grlom u jagode", nego razmislite sto cete istraziti a ne "o cem cete pisati". Ovdje je naglasak na ispravno zapisivanje (malog) istrazivanja, a ne na (publicisticko) pisanje rada na temu. Nadovezuci se slikovito na srednju skolu, tip zadatka koji je pred vama je slicniji kada trebate opisati i objasniti pokus u kemiji nego kada trebate pisati zadacnicu iz hrvatskog.

-nadite WoS rad prije nego sto nadete tocnu temu--imate videe na Merlinu i dropboxu o ovome

Jednom kada ste napisali seminarski, trebate ga predati. To radite nastavniku kod kojeg ste bili u grupi. Ako nemate grupu, ili ako ima bilo koja druga eventualnost, predajete meni. Nako toga Vas nastavnik ocjenjuje, a vi prema potrebi ispravljate rad za visu ocjenu od predlozene, ali samo ako nastavnik procjeni da je rad moguce ispraviti. Ako ne, pisete novi rad.

Nastavnik vam ima ulogu recenzenta: nakon sto predate rad, ili cete dobiti ocjenu, ili popis dorada, ili odbijanje rada. Najcesce cete dobiti popis dorada. Doradite rad prema popisu, napravite odvojeni dokument gdje opisujete sto ste gdje doradili s obzirom na predlozene dorade, i posaljite natrag. Nakon toga nastavnik Vam daje ocjenu, i nema drugog kruga dorada.

Mi se obvezujemo unutar 96 sati ispraviti vas rad (bilo izvorni, bilo nakon dorada), ali ne ranije, tako da ne cekajte do zadnjeg da posaljete jer mozda vam rad nece biti ispravljen do roka. Kada je rad ispravljen, vas nastavnik salje meni ocjenu dan prije roka, i kod mene prijavljute rok na koji dolazite na upis ocjene koju ste dobili. Znaci da biste bili sigurni da necete zakasniti, seminarski predajte najkasnije pet dana prije roka koji ste prijavili (ovo je dovoljno vremena ako nema dorada), ali bolje i ranije da imate vremena za eventualne dorade.

Neki seminarski radovi mogu biti nepopravljivo losi. To je rijetko, ali se moze dogoditi. U tom slucaju cete jednostavno napisati novi bolji rad temeljem komentara koji ste dobili na taj los rad, i na raspolaganju smo vam svi mi da vam pomognemo da bude dobar. Prirodni kontakti smo nastavnik kod koga pripadate i ja, no mozete kontaktirati za pomoc bilo koga od nas. No kako sam rekao, ovo je rijetkost, ali svejedno da znate da nije problem ni ako se to dogodi.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS