Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Alojzije Stepinac-nadbiskup i totalitarni režiimi
Šifra: 201296
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Vlatka Vukelić
Izvođači: Vladimir Šumanović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Proučavajući povijesnu osobu blaženoga Alojzija Stepinca naučiti studente kako detektirati osnovne probleme interpretacije povijesnih događaja i procesa te sukladno tome kako raščlaniti kontekst povijesnih događaja na osnovnoj historiografskoj razini. Sadržajna dimenzija uključuje sumiranje znanja iz društvene i političke povijesti prve polovice XX. stoljeća, obuhvaćajući precizno određene povijesne teme sa sociološkoga, kulturološkoga, religioznoga i identitetskoga spektra.
S problemom povijesnoga konteksta iznijeti bitne činjenice o životu i radu blaženoga Alojzija Stepinca s posebnim naglaskom na uvjete u kojima je obnašao dužnosti. Teme nastave precizne su te se kroz njih planiraju protumačiti politike sva tri režima u kojima je Stepinac vršio službe, utjecaj politika na hrvatske povijesne prostore i Stepinčev pokušaj da kroz vjeru i vjerski instrumentarij ispravi ili barem ublažiti te devijacije. U tom je smislu njegovo djelovanje jasno i općeljudsko, do razine da je često i vlastiti život dovodio u opasnost.
Prikazati djelovanje Čovjeka među ljudima, ali objasniti i tzv. prijeporne trenutke njegova djelovanja, nametane od strane pojedinaca i institucija koje izbjegavaju obuhvatiti povijesni kontekst u cijelosti. U tom će se smislu pružiti jasni i nedvosmisleni dokazi o Stepinčevu zauzimanju za ljude svih rasa, narodnosti i vjeroispovijesti i o njegovu humanitarnom djelovanju, pogotovo tijekom Drugoga svjetskoga rata.
Također, epilog njegova života, ali s time i cijeloga jednoga povijesnoga razdoblja, bit će protumačen prikazom političkoga montiranog procesa, koji je se u baznim elementima ne razlikuje mnogo od mučeničkih osuda u osvit kršćanstva u antici. Prikazat će se elementi povrjede ljudskih prava kojima je Stepinac tada bio izložen te će se s time dati opći primjer postupaka kojih je u tom razdoblju u Jugoslaviji bilo više tisuća.
Nastojat će se protumačiti otpor pojedinca prema režimima i društvena odgovornost u vremenima koja nisu politički jednostavna. Potreba je za ovim tumačenjima nužna, jer su mnoga od pitanja tematski predstavljena u sadržaju kolegija i danas opterećujuća za hrvatsko društvo, iako su faktografski jasna.
Literatura:
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS