Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Demokratske promjene u Republici Hrvatskoj
Šifra: 202702
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Vlatka Vukelić
Izvođači: Vladimir Šumanović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Razvoj demokratskih promjena kao preduvjet i temelj nastanke moderne Republike Hrvatske važna je tema za razumijevanje suvremenoga hrvatskoga društva. Ovo razdoblje obuhvaća više od deset godina tijekom kojih je Hrvatska prošla put od administrativne cjeline u okviru socijalističke Jugoslavije do samostalne i međunarodno priznate države. Zbog važnosti ove teme nužno je definirati i logički povezati ključne aktere, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj razini, koji su utjecali na stvaranje samostalne Hrvatske, ali i na njezino profiliranje kao parlamentarne demokratske države. Iz toga razloga, ovaj kolegij ima kao cilj popuniti historiografsku prazninu koja im je do sada nedostajala o ovoj važnoj temi, te studentima diplomskoga studija povijesti pružiti temeljne podatke putem kojih bi shvatili karakter društva u kojem žive.
Literatura:
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nastavnički
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS