Dubrovačka Republika u kontekstu hrvatske kulturne povijesti
Šifra: 57147
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Stanislava (Slavica) Stojan
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij, zasnovan na književno-antropološkom pristupu povijesti svakodnevice života u Dubrovačkoj Republici, tematizirat će književne hrvatskih pisaca koji su stvarali na prostoru Dubrovačke Republike, kao i dokumente arhivskog fonda Dubrovačke Republike iz Državnog arhiva u Dubrovniku preispitivajući na koje se sve na čine oni nadopunjuju i prate. Interakcija povijesti i književnosti omogućit će praćenje najuzbudljivijih razdoblja povijesti Dubrovačke Republike i rekonstrukciju povijesne svakodnevice na interdisciplinaran način produbljujući svijet čovjeka i njegove okoline sagledavajući ga kroz splet odnosa u društvu, životnu praksu, pojedinačna iskustva, simbole, usmenu predaju, društvene norme i običaje, toponimiju te načine kako se povijesne promjene reflektiraju na kulturološkim uzorcima. Kolegij će uputiti na bogatu suvremenu znanstvenu literaturu iz područja književne i kulturne povijesti te povijesti svakodnevice.
Literatura:
  1. Zdenka Janeković Romer; Okvir slobode. Dubrovnik; Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku (1999)
  2. Stjepan Ćosić i Nenad Vekarić; Dubrovačka vlastela između roda i države; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Zagreb - Dubrovnik (2005)
  3. Vesna Miović; Dubrovačka diplomacija u Istambulu; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Zagreb - Dubrovnik (2003)
  4. Stjepan Krasić; Stjepan Gradić (1613-1683) život i djelo; Djela Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Razred za filologiju (1987)
  5. Nella Lonza; Kazalište vlasti; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Zagreb - Dubrovnik (2009)
1. semestar
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički

2. semestar Ne predaje se
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički

3. semestar
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički
KRO-dipl (4425): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Znanstveni
KRO-dipl (5388): Izborni kolegiji 1 u 3. semestru (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni

4. semestar Ne predaje se
KRO-dipl (4425): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS