Europska unija i civilno društvo
Šifra: 64856
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Mladen Puškarić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Europska unija je politički pravni subjekt sui generis, koji do sada nije zabilježen u pravno političkoj teoriji. Unutar granica Unije danas živi gotovo pet stotina milijuna stanovnika koji žive na ekonomski najrazvijenijem i pravno najuređenijem dijelu planeta. Cilj je kolegija naučiti studente o pravnom položaju stanovnika Unije, njihovom statusu, prednostima problemima koji proizlaze jer su državljani nacionalnih država zemalja članica, ali u isto vrijeme i državljani Unije. Njihov status reguliran je nacionalnim zakonodavstvom, ali i pravnim aktima Unije. Upoznat će se s formalnim posljedicama tog dvostrukog statusa, kao i evolucijom nadležnosti građanina u zemljama članicama Unije.
Literatura:
  1. Rodin i suradnici; Reforma Europske unije: Lisabonski ugovor; Narodne novine (2009)
Preporučena literatura:
  1. Mladen Puškarić; Razvoj rutopske integracije; Studia Vita (2010), str. 287
3. semestar Ne predaje se
SOC-dipl (5393): Izborni kolegiji u 3. semestru (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS