Filozofija egzistencije u književnosti i filmu
Šifra: 187905
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Zdravko Radman
Izvođači: Marko Kardum - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je predmeta upoznati studentice i studente s različitim koncepcijama filozofije egzistencije počevši od filozofa koji se smatraju začetnicima, poput Nietzschea i Kierkegaarda, preko Heideggera i Jaspersa pa do samog egzistencijalizma kao pravca predvođenog Sartreom i Camusom. Također, razjasnit će se različiti dosezi te sličnosti i različitosti navedenih koncepcija, a to se prije svega odnosi na preokupaciju bliskim temama s jedne strane te uspostavu nove ontologije kod Heideggera i suprotstavljenost esencije i egzistencije u egzistencijalizmu. Sve navedeno korelirat će se s književnim i filmskim praksama u kojima se filozofija egzistencijalizma pojavljuje, a to se prije svega odnosi na hrvatsku književnost i film. S tim u skladu analizirat će se književna djela i filmovi u kojima studentice i studenti mogu prepoznati teme i probleme filozofije egzistencije.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. dostupno na: https://plato.stanford.edu/cgi-bin/encyclopedia/archinfo.cgi?entry=existentialism
  2. dostupno na: http://www.iep.utm.edu/existent/
1. semestar Ne predaje se
FIL-dipl (4402): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički

2. semestar
FIL-dipl (4402): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički

3. semestar Ne predaje se
FIL-dipl (4402): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
FIL-dipl (4389): Izborni izvan struke i/ili Izborni u struci (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni
FIL-dipl (4402): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Znanstveni

4. semestar
FIL-dipl (4389): Izborni izvan struke i/ili Izborni u struci (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni
FIL-dipl (4402): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
  • dr. sc. Marko Kardum :

    Utorkom 11.30 - 12.30 i prema dogovoru.

    Lokacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS