Hrvatska književnost moderne i postmoderne
Šifra: 37452
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Dubravka Zima
Izvođači: Dubravka Zima - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studentice/studente s hrvatskom književnošću moderne i postmoderne. Pročitati kanonske tekstove iz odabranih razdoblja. Upoznati studentice/studente s periodizacijskim strategijama i književno-povijesnim pregledima naslovnih razdoblja.
Literatura:
  1. Viktor Žmegač; Duh impresionizma i secesije; Zavod za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (1997)
  2. Batušić, Kravar, Žmegač; Književni protusvjetovi.; Matica hrvatska, Zagreb (2001)
  3. Ivo Frangeš; Povijest hrvatske književnosti; NZMH-Cankarjevazaložba (1987)
  4. Cvjetko Milanja; Hrvatsko pjesništvo 1900.-1950.; Altagama, Zagreb (2010)
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Kroatologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 30. 6. 2015. u 19:04
Dubravka Zima
Objavljeno: 16. 6. 2015. u 12:22
Dubravka Zima

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS