Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Hrvatska usmena književnost
Šifra: 45833
ECTS: 4.0
Nositelji: prof. dr. sc. Ljiljana Marks
Izvođači: Ljiljana Marks - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija studente uputiti u žanrovsku raznolikost hrvatske usmene književnosti, na njezinu dugovječnost i prepletenost s pisanom književnošću od njezinih početaka do danas, povezanost s običajima (životnim i godišnjim) te utonulost u svakidašnji život. Teorijski, metodološki, stilistički, mitološki, kulturološki, antropološki, povijesni te žanrovski aspekti usmene književnosti analizirat će se na izabranim tekstovima.
Literatura:
  1. Bošković-Stulli, Maja; "Usmena književnost". U Povijest hrvatske književnosti u sedam knjiga 1; Zagreb: Školska knjiga (2013)
  2. Bošković-Stulli, Maja; Usmena književnost nekad i danas. (O pojmovima suvremena i pučka književnost i njihovim nazivima, 5-114.; Bajka 115-13.3; Poslovice u zagrebačkom Vjesniku 250-316.); Prosveta, Beograd (1983)
  3. Bošković-Stulli, Maja; Edicija Stoljeća hrvatske književnosti, Usmene pripovijetke i predaje; MH, Zagreb (1997)
  4. Marks, Ljiljana; Vekivečni Zagreb. Zagrebačke priče i predaje; AGM, Zagre (1994)
  5. Marks, Ljiljana; Hrvatske narodne pripovijetke; "Riječ", Vinkovci (1998)
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Kroatologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 14. 3. 2020. u 10:04
Ljiljana Marks

Drage kolegice, dragi kolege,

materijale za predmet Hrvatska usmena književnost slat ću i ovim putem i mailom na vaše adrese. Pitajte me sve što je vezano uz predmet.

Lijep pozdrav svima, Lj. Marks

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS