Kajkavska književnojezična baština
Šifra: 57146
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Alojz Jembrih
Izvođači: Alojz Jembrih - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente: s početcima i razvojnim tijekom kajkavskoga jezika od najranijih početaka do 19. st., s pisanim kajkavskim tekstovima 16. st., s tiskanim kajkavskim djelima 16. - 19. st., sa zauzetošću pojedinih članova isusovačkoga, pavlinskoga i franjevačkoga reda u stvaranju kajkavskih književnih djela, s tiskarskom djelatnošću: Nedelišća, Varaždina i Zagreba i drugih tiskara izvan Hrvatske u kojima su tiskane kajkavske knjige, s kajkavskim epom 18. i 19. st., s dječjom kajkavskom knjiženošću 18. st.
Literatura:
  1. Olga Šojat, prir.; Hrvatski kajkavski pisci, Pet stoljeća hrvatske književnosti, 15/I. II.; Matica hrvatska, Zagreb (1977)
  2. Zvonimir Bartolić; Hrvatska tiskara u Nedelišću u doba Zrinskih, pogovor pretisku Pergovićeva Dekretuma (1574.); MH, Čakovec (2003)
  3. Alojz Jembrih; Život i djelo Antuna Vramca, Čakovec 1981.; MH, Čakovec (1981)
  4. Alojz Jembrih; O Vramčevoj Kronici, pogovor pretisku Vramčeve Kronike (1578.); HAZU i KS, Zagreb-Varaždin (1992)
  5. Joža Skok; Moderno hrvatsko kajkavsko pjesništvo; Zrinski, Čakovec (1985)
1. semestar
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički

2. semestar Ne predaje se
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički

3. semestar
KRO-dipl (13096): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Nastavnički
KRO-dipl (4425): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Znanstveni
KRO-dipl (5388): Izborni kolegiji 1 u 3. semestru (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni

4. semestar Ne predaje se
KRO-dipl (4425): Izborni kolegiji 2 - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS