Međunarodni odnosi
Šifra: 57186
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Mladen Puškarić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Napomena: Predmet nije moguće upisati u ovoj akademskoj godini
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Priprema studenta za bazično razumijevanje međunarodnih odnosa i društvenih procesa koji se događaju u suvremenom svijetu. Svijet je u procesu stalnih promjene s neizvjesnim ishodom. Mnoge stvari događaju se bez znanja i volje građana. Zato će se polaznici kolegija upoznati s subjektima međunarodnih odnosa, njihovim međusobnim odnosima kao i učincima njihovog djelovanja. Klasični temeljni subjekt međunarodnih odnosa nacionalna država gubi značenje i ulogu koju je imala u drugoj polovici devetnaestog i u dvadesetom stoljeću. Danas je na djelu regionalnih integracija u uvjetima globalizacije u kojima se javljaju novi akteri međunarodnih odnosa. Posebno je važno napomenuti da se mijenja i uloga i značaj pojedinih država. Dok jedne gube na svojoj ulozi i značenju, druge na velika vrata ulaze u globalne procese. Mijenja se i uloga i značaj međunarodnih organizacija, ali i regionalnih integracija poput Europske unije koje sve više zamjenjuju ulogu država članica na globalnom planu.
Literatura:
  1. Vukadinović Radovan; Međunarodni politički odnosi; Zagreb (1998)
  2. Mladen Puškarić; Europska integracija; Stier Graff (2012)
1. semestar Ne predaje se
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji (NS-smjer) - Redovni smjer - Nastavnički

2. semestar
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji (NS-smjer) - Redovni smjer - Nastavnički
SOC-dipl (4421): Izborni kolegiji u 2. semestru (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni

3. semestar Ne predaje se
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji (NS-smjer) - Redovni smjer - Nastavnički
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS