Masovna komunikacija i novinarstvo u suvremenim uvjetima
Šifra: 57213
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Jelena Jurišić
Izvođači: Jelena Jurišić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s razvojem teoretskog proučavanja masovnog komuniciranja i novinastva od modernizma do današnjih dana, s pravcima, školama i teorijama koji su pobudili i postali osnovom suvremenih medijskih teorija te onima na kojima će se, prema mišljenju stručnjaka, zasnivati masovna komunikacija i djelatnost medija u 21. stoljeću.
Literatura:
 1. McQuail, Denis; McQuails Mass Communication Theory, 6th ed. (odabrane stranice); SAGE Publications, London (2010)
 2. Kunczik, M., Zipfel, A.; Uvod u znanost o medijima i komunikologiju (odabrane stranice); Zaklada Friedrich Ebert, Zagreb (2006)
 3. Manuel Castells; Informacijsko doba: Ekonomija, društvo i kultura - sv.1., Uspon umreženog društva; Golden marketing, Zagreb (2000)
 4. Manuel Castells; Informacijsko doba: Ekonomija, društvo i kultura - Kraj tisućljeća, sv. 3.; Golden marketing, Zagreb (2003)
 5. Ben H. Bagdikian; The New Media monopoly (odabrane stranice); Beacon Press, Boston (2004)
 6. Paul Levinson: Digitalni Mcluhan vodič za novo doba, Izvori, Zagreb 2001. str. 50; ;
 7. Arjen Mulder: Understanding Media Theory: Language, Image, Sound, Behavior, V2_/NAi Publishers, 2004. - str. 202.;
1. semestar Ne predaje se
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija

2. semestar
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija

3. semestar Ne predaje se
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Jelena Jurišić :

   

  ponedjeljkom, od 12,45 do 13,45 sati,
       uz prethodni dogovor e-poštom.

  Lokacija: 117
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS