Pregled poslijerenesansnog latiniteta
Šifra: 118519
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Tamara Tvrtković
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija je kronološki pregled poslijerenesansnog perioda i identificiranje najznačajnijih pisaca i djela. Pojava pojedinih žanrova smješta se u određeni povijesni period te se objašnjava u kontekstu povijesnih događaja. Također se djelovanje hrvatskih latinista smješta kontekst europskog latiniteta.
Literatura:
 1. Darko Novaković; Hrvatski latinizam u XVII. stoljeću, u knj. Hrvatska i Europa Barok i prosvjetiteljstvo sv. 3. (ur. I. Golub), 551-563; ; HAZU - Školska knjiga (2003)
 2. Vladimir Vratović; Hrvatski latinizam u XVIII. stoljeću, u knj. Hrvatska i Europa Barok i prosvjetiteljstvo sv. 3. (ur. I. Golub), , 565-575; ; HAZU - Školska knjiga (2003)
 3. P. Knezović, "Pregled hrvatskog latiniteta od sabora u Cetingradu 1527. do sabora u Požunu 1790." Hrvatsko-mađarski odnosi 1102-1918., Zagreb, 2004., 191-198; ;
 4. Darko Novaković; Hrvatska novolatinska književnost od 15. do 17. stoljeća, u knj. Introduzione allo studio della lingua, letteratura e cultura croata (ur. F. Ferluga Petronio), 165-176; ; (1999)
 5. Pavao Knezović; Hrvatski latinisti 18. i 19. stoljeća, ibid, 177-189.; (1999)
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Hrvatski latinitet
Termini konzultacija:
 • izv. prof. dr. sc. Tamara Tvrtković :

  Zimski semestar: ponedjeljak, 10:00 - 11:00

  Ljetni semestar: ponedjeljak, 12:45 - 13:45

  Za vrijeme ispitnih rokova konzultacije će se održavati prema prethodnoj najavi na mail.

  Lokacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS