Primijenjena razvojna psihologija
Šifra: 53801
ECTS: 3.0
Nositelji: prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je pružiti studentima uvid u primijenjena područja razvojne psihologije od rođenja djeteta pa sve do odrasle dobi i starosti. Kroz kolegij studenti će se upoznati s osnovnim teorijskim pristupima u pojedinim specifičnim aspektima razvoja pojedinca, posebno djece i mladih s naglaskom na znanstvene spoznaje i rezultate istraživanja provedene u svijetu i kod nas. Studenti će stjecati znanja o specifičnim značajkama razvoja pojedinca od djeteta do odrasle dobi. Posebna pažnja biti će posvećena poznavanju glavnih pristupa i metoda u radu s djecom i mladima. Pohađanje ovog kolegija trebalo bi omogućiti studentima uvid u različite oblike rada s ciljanim skupinama djece, mladih i starih unutar institucija, udruga i šire društvene zajednice.
Literatura:
  1. Brajša-Žganec, A. (2003). Dijete i obitelj: emocionalni i socijalni razvoj. Jastrebarsko: Naklada slap.;
  2. Despot Lučanin, J (2003). Iskustva starenja- doprinos teoriji starenja. Jastrebarsko: Naklada Slap.;
  3. Časopis, Dijete i društvo - god. 4. br. 1-2. Tema broja: Djeca svjedoci rata ?10 godina kasnije.;
  4. Brajša-Žganec, A.; Keresteš, G., Kuterovac Jagodic, G. (2005). Udomiteljstvo: skrb za djecu izvan vlastite obitelji- priručnik za edukaciju stručnjaka. Zagreb: Udruga za inicijativu u socijalnoj politici.;
  5. Pojedini znanstveni i stručni radovi iz područja primijenjene razvojne psihologije;
1. semestar
PSI-dipl (4388): Izborni kolegiji - Redovni studij - Psihologija

2. semestar Ne predaje se
PSI-dipl (4388): Izborni kolegiji - Redovni studij - Psihologija

3. semestar
PSI-dipl (4388): Izborni kolegiji - Redovni studij - Psihologija
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS