Rim: grad hodočasnika i umjetnosti
Šifra: 203993
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Ivana Jukić
Izvođači: Valerija Macan Lukavečki - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta su definirati arhitekturu i umjetnost istaknutijih rimskih crkvenih građevina s posebnim naglaskom na vjerski, hodočasnički i ikonografski elemenat. Predmet predstavlja u prvom redu pojedine rimske katakombe te pojedine arheološke iskopine od posebnog značaja kao lokacije na kojima se nalaze neke od najstarijih kršćanskih ikonografskih prikaza. S promjenama unutar kršćanstva posljedično mijenjala se i ikonografija te arhitektura navezane na kršćanske obrede što se između ostalog očituje u evoluciji kršćanske bazilike i različitih tipova srednjovjekovnih crkava. Hodočašće je jedan od zanimljivih fenomena srednjeg vijeka gdje je Rim bio jedan od europskih centara hodočašćenja. Stoga ovaj predmet analizira hodočasničke itinerarije kroz povijest, objekte kojima su hodočastili, relikvije koje su obožavali i molili im se. Predmet razmatranja bit će običaji jednostavnog pobožnog puka, njihova vjerovanja i ikonografski prikaz srednjovjekovnih filozofskih i vjerskih koncepata.
Naglasak će biti stavljen na prisutnost hrvatske nacionalnosti u Rimu kroz nacionalne crkve, umjetnička djela i hrvatske umjetnike te različite vjerske i umjetničke građevine ili povijesne dokumente koji dokazuju hrvatsku prisutnost u vječnom gradu kroz stoljeća.
Literatura:
  1. Prilozi instituta za arheologiju u Zagrebu, 24 (2007), str. 251-261.
Preporučena literatura:
1. semestar Ne predaje se
POV-dipl (4411): Izborni kolegiji - Redovni studij - Povijest
POV-dipl (4411): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Znanstveni

2. semestar
POV-dipl (4411): Izborni kolegiji - Redovni studij - Povijest
POV-dipl (4411): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Znanstveni

3. semestar Ne predaje se
POV-dipl (4411): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
POV-dipl (4411): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Znanstveni

4. semestar
POV-dipl (4411): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS