Rimska književnost 2
Šifra: 37568
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Maja Matasović
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s rimskim piscima i njihovim djelima tzv. zlatnog vijeka. Pored povijesnog pregleda s opusom pisaca ovog perioda, studente se upoznaje prema njihovoj pripadnosti istim znanstvenim disciplinama kao i književnim žanrovima. Prvu cjelinu tvore pisci Ciceronovog, a drugu Augustovog doba.
Literatura:
  1. T.L.Carus; C. Sallustius Crispus; Q. Horatius Flaccus; T. Livius / Ciceron; Vergilije; Horacije; Lektira na latinskom: 1. T. Lucretii Cari De rerum natura (I, 1-43); 2. C. Sallustii Crispi Bellum Catilinae, c. 51 3. Q. Horatii Flacci, Sermones I, 9 4. T. Livii Ab Urbe condita: Praefatio; I, 15-16, II 12-13 Lektira na hrvatskom: M. T. Ciceron, Govornik P. Vergilije Maron, Eneida K. Horacije Flak, Pjesničko umijeće; sva izdanja / mreža
  2. Vratović, Vladimir; Rimska književnost; Biokova, Zagreb (2008)
  3. Paratore, Ettore; La letteratura latina dell eta repubblicana e augustea; Sansoni, Firenze
  4. priredio D. Škiljan; Leksikon antičkih autora; Latina+Graeca, Matica hrvatska (1996)
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Položen : Uvod u latinsku filologiju
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Latinski jezik
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS