Rimska proza (Srebrni vijek)
Šifra: 61851
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Rudolf Barišić
Izvođači: Rudolf Barišić - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Auditorne vježbe 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznavanje s glavnim predstavnicima proze srebrnoga vijeka rimske književnosti. Osposobljavanje za samostalan rad na izvornom proznom latinskom tekstu (književna i jezično-stilska analiza te razvijanje strategija prevođenja s latinskoga na hrvatski) na odabranim ulomcima djela reprezentativnih rimskih prozaika navedenoga perioda Seneke Mlađega i Tacita. Produbljivanje, primjena i učvršćivanje znanja sintakse i stilistike. Utvrđivanje i proširivanje znanja latinskoga leksika i frazeologije.
Literatura:
  1. Tekstovi koji se čitaju na nastavi: L. Annaeus Seneca: Epistulae morales ad Lucilium (3-8) P. Cornelius Tacitus: Annales (II, 43, 60, 71, 72, 82; III, 26-28; XII, 66-69; XIII, 2-5, 16-17; XIV, 14-16);
  2. Ispitna lektira koju studenti pripremaju sami: L. Annaeus Seneca: Epistulae morales ad Lucilium (1, 2, 12, 20, 45, 47, 94) P. Cornelius Tacitus: Annales (I, 1-8; VI, 45-46, 50-51; XIV, 3-9; XV, 38-45) P. Cornelius Tacitus: Historiae (V, 1-12);
  3. Divković, Mirko; Latinsko-hrvatski rječnik: za škole; Naprijed (1997)
  4. Marević, Jozo; Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik, sv. I-II, Velika Gorica-Zagreb 2000.; Matica hrvatska (2000)
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Položen : Latinski jezik 4
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Latinski jezik
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS