Sociologija migracija i etničnosti
Šifra: 188102
ECTS: 4.0
Nositelji: prof. dr. sc. Stipan Tadić
Izvođači: Katica Jurčević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s temeljnim pojmovima, teorijskim konceptima migracija i etničnosti. Kritičko i interdisciplinarno istraživanje ovih tema prikazuje se kroz povijesnu i suvremenu perspektivu migracija, kroz razumijevanje složenosti etničkih odnosa, etničkoga identiteta i etničkih zajednica. Pri tom se naglasak stavlja na hrvatske vanjske migracije i etnički identitet hrvatskih etničkih zajednica u europskoj i prekooceanskoj perspektivi.
Literatura:
  1. Mesić, M. Međunarodne migracije, tokovi i teorije. Zagreb: Zavod za sociologiju Filozofskoga fakulteta, 2002.
    Perić Kaselj, M i Škiljan, F. Dijasporski i nacionalno manjinski identiteti: kultura, granice, države" Zagreb: IMIN, 2018.
    Jurčević, K. Stari kraj i novi svijet: migracije hrvatskih iseljenika i akulturacija u SAD-u 1880-1940, Zagreb: DIS, Institut društvenih znanosto Ivo Pilar, 2010.
    Čapo,J., Jurčević K. Povratak kao dolazak:migracijski procesi i transnacionalni prostori. Didov san. Transgranična iskustva hrvatskih iseljenika (ur. Jasna Čapo, Caroline Hornstein Tomić, Katica Jurčević). Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Institut za etnologiju i folkloristiku, 2014., str. 15-41.
    Wertheimer-Baletić, Alica. Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika, Samobor: Merdijani, 2017.
1. semestar
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
SOC-dipl (4420): Izborni kolegiji u zimskom semestru (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni

2. semestar Ne predaje se
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički

3. semestar
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
SOC-dipl (4420): Izborni kolegiji u zimskom semestru (ZN-smjer) - Redovni smjer - Znanstveni

4. semestar Ne predaje se
SOC-dipl (4469): Izborni kolegiji - Redovni smjer - Nastavnički
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS