Uvod u povijesnu znanost
Šifra: 57158
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Stjepan Ćosić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi ovoga predmeta su upoznati studente s načinom na koji je svojedobno oblikovano i nakon toga reproducirano, odnosno kako trenutno funkcionira znanstveno polje povijesnih istraživanja. Studenti se uvode u postupke i procedure koji karakteriziraju znanstvenu djelatnost te se kroz raspravu o pročitanim tekstovima praktično upoznaju sa znanstvenom dimenzijom povijesti.
Literatura:
  1. Ivan Jurković; Veliki i osobiti razbojnik u službi pape Petar Kružić kapetan najjužnijeg dijela protuosmanskoga obrambenog sustava Hrvatske; Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti HAZU 25 (2007)
  2. Kornelija Jurin Stanković; Krajiške elite i izvori prihoda: primjer jadranskog zaleđa u 16. i 17. stoljeću; Prilozi za orijentalnu filologiju 55 (2005)
  3. Marianna Birnbaum; Dugo putovanje Gracije Mendes; Izdanja antibarbarus Zagreb (2006)
  4. Marshall Sahlins; Structure and History, u: Islands of History; University of Chicago Press (1985)
  5. Charles Tilly; Historical Analysis of Political Processes, u: J. H. Turner (ur.), Handbook of Sociological Theory; Oxford Handbooks Online (2002)
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS