Uvod u sociologiju hrvatskoga iseljeništva
Šifra: 172501
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Andreja Sršen
Izvođači: Tuga Tarle - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovoga kolegija je sustavno informirati, analitički i kritički obraditi različite društvene, povijesne i kulturne aspekte hrvatske dijaspore u Australiji i Novom Zelandu. Također, cilj je povezati relevantnu sociološko-teorijsku tradiciju s suvremenim kontekstom hrvatskog iseljeništva.
Literatura:
  1. Zbornik HRVATSKO ISELJENIŠTVO I DOMOVINA: RAZVOJNE PERSPEKTIVE, objavljen lipnja 2014., Biblioteke Zbornici Instituta Ivo Pilar:
  2. Šutalo, I. (2004), Croatians in Australia. Pioneers, Settlers and Their Descendants, St Peters SA.
  3. Stanković, Vladimir (1980), Katolička crkva i Hrvati izvan domovine, Krščanska sadašnjost, Zagreb
  4. Božić-Vrbančić, Senka (2008,) Tarara: Croats and Maori in New Zealand; Memory, Belonging, Identity. Dunedin: Otago University Press.
  5. Batarelo, Vice (2013), Tipovi dijaspore - poslijeratno hrvatsko iseljeništvo i njihovi potomci u Sydneyu - disertacija, FF Sveučilišta u Zagrebu
  6. Tuga Tarle (2013), Hrvatski iseljenički duhopis, , zbirka eseja, kritika, pisama i prijedloga, vlastito izdanje,Zagreb
Preporučena literatura:
  1. Holjevac, V. (1968), Hrvati izvan domovine, Zagreb: Matica hrvatska, drugo, prošireno izdanje. Zagreb : Matica hrvatska,
3. semestar Ne predaje se
SOC (17099) - Izborni kolegiji (2.godina) - Redovni studij - Sociologija

4. semestar
SOC (17099) - Izborni kolegiji (2.godina) - Redovni studij - Sociologija
SOC (3480) - Izborni kolegiji (1.)-4. sem. - Redovni studij - Sociologija
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS