Objavljeno: 8. 7. 2022. u 14:57
Monika Balija

U razgovoru za Narod. hr doc. dr. sc. Stjepan Šterc govorio je o mjeri roditelj odgojitelj, negativnim demografskim trenovima Republike Hrvatske i utjecaju depopulacije na hrvatslko gospodarstvo te istaknuo:

"Zagrebačka je politička izvršna stvarnost poprimila zaista paranoična obilježja, jer zamislite novi ideologijski sljedbenici ne priznaju nikakvu znanost niti sudstvo, već voze po svom limitiranom ideološkom obrascu unutar kojeg nema mjesta znanstvenoj logici i znanstvenim zakonitostima, ali niti sudskim pravorijecima. Oni misle bez znanstvene i pravne osnove kako im je mjera financijski teret, iako doseže tek 3-4 % gradskog godišnjeg proračuna i to uz stavke do razine čak 1,3 milijardi kuna koje su u odnosu na ovu mjeru potpuno irelevantne za zagrebačku budućnost. Teško im je prihvatiti u ideološkoj suženosti kako je ljudska populacija najvažniji dio i čimbenik zagrebački i kako djeca jedino i donose izvjesnu budućnost, osiguravaju aktivnost, radnu snagu i ukupni razvoj. Odluka je Visokog upravnog suda sukladna razvojnoj i znanstvenoj logici, očekivana i s njom se potvrđuje strateška važnost demografske problematike. Ideologijska apologija koja dolazi iz najamnog novinarstva i priučenih politologijskih formalnih sveznalaca o apsolutno svemu zapravo je povratak u prošla vremena kad su se partijski stavovi formirali za ukupnu javnost u komitetima. Javne izjave o ne korisnosti mjere jedino se zasnivaju na političkoj misli sužene spoznaje i u osnovi na anacionalnom pristupu."

Cijeli članak dostupan je na poveznici: https://bit.ly/3AzQV9V

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS