Latinska patristika
Šifra: 37578
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Marko Jerković
Izvođači: Petar Ušković Croata - Seminar

Petar Ušković Croata - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Auditorne vježbe 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznavanje studenata s piscima i djelima starokršćanske književnosti na latinskom jeziku. Radom na izvornim tekstovima steći znanja za prepoznavanje osobitosti patrističkih tekstova glede svjetonazora i leksika, zatim detaljnom analizom odabranih tekstova Jeronimova prijevoda Novog zavjeta napraviti inventar leksičkih i sintaktičkih osobitosti vulgarnog latinskog izraza. Steći dostatna znanja za prepoznavanje osobitosti latinske starokršćanske ili patrističke književnosti.
Literatura:
  1. Pavić- T. Z. Tenšek: Patrologija, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1933.;
  2. V. Vratović, Rimska književnost, Biakova, Zagreb, 2008., 185-220.;
  3. Lektira na latinskom: Euangelium secundum Lucam. 19 - 21 1. Acta apostolorum: c. 15 - 18. i 27. 28. Minutii Felicis, Octavius, 1 10. Hieronymi Epistulae: IV (Ad Florentium), VI (Ad Iulianum diaconum), XIV (Ad Heliodorum monachum), XVI (Ad Damasum papam), XXII (Ad Eustochium de custodia virginitatis, c. 1 5 i c. 30).;
  4. Lektira na hrvatskom: Augustin, Aurelije: Ispovijesti, (knj. I. i II.), Kršćanska sadašnjost, Zagreb, (sva izdanja) Laktancije, Lucije Cecilije Firmijan: O smrti progonitelja, Književni krug, Split, 2005. Jeronim: Život svetog Pavla prvog pustinjaka.;
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Odslušan : Rimska književnost 4
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Latinski jezik
Termini konzultacija:
Objavljeno: 2. 5. 2018. u 09:36
Marko Jerković

Student

Broj bodova

Ocjena

Ivana Barić

18

Izvrstan (5)

Grozdana Kamenić

16

Vrlo dobar (4)

Dorotea Boch

14,5

Dobar (3)

Monika Kunštek

14

Dobar (3)

Martina Hleb

13

Dobar (3)

Barbara Grgić

13

Dobar (3)

Tvrtko Krpan

12

Dovoljan (2)

Ivana Kovačević

8,5

Nedovoljan (1)

Iva Buha

8

Nedovoljan (1)

Marija Tomić

5

Nedovoljan (1)

Antonia Hrebinec

/

Nedovoljan (1)

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS