Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Objavljeno: 23. 1. 2020. u 14:20
Uređeno: 24. 1. 2020. u 13:11
Tea Cacović

Volkswagen Stiftung, Compagnia di San Paolo, Riksbankens Jubileumsfond i The Wallenberg Foundations rapisali su otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga naziva: „Global Issues – Integrating Different Perspectives on Cultural Heritage and Change“ primarno namijenjen humanističkim, kulturnim i društvenim znanostima na temu kulturne baštine.

Ovaj poziv na dostavu projektnih prijedloga dio je šireg međunarodnog okvira za financiranje „Globalne teme – integriranje različitih perspektiva“, čiji je cilj omogućiti međunarodnu znanstvenu suradnju i pokrenuti nove uvide u nedovoljno proučavana pitanja od globalne važnosti. Različita tematska područja koja su kroz ovu sveobuhvatnu shemu financiranja istaknuta, orijentirana su na izazove istaknute u programu održivog razvoja Ujedinjenih naroda u okviru specifične akcije: Globalni problemi, s ciljem poticanja i jačanja suradnje među istraživačima iz različitih dijelova svijeta koji često ne surađuju.

Na temelju raznih razmjena unutar istraživačke zajednice sa širokim skupom disciplina unutar humanističkih i društvenih znanosti, zaklada potiče multilateralne istraživačke timove iz svih relevantnih područja istraživanja na istraživanje procesa i znanstvenih pitanja o baštini – baštini kao čimbeniku za ili predmetu promjene.

Prijedlog može isticati jedno ili više sljedećih specifičnih područja interesa:
•    teorijski razvoj baštine, uključujući konceptualne analize onoga što se smatra  kulturnom baštinom te njezinih promjena i uzroka promjene  
•    doprinosi kulturne baštine ekonomskoj, socijalnoj, okolišnoj održivoj budućnosti
•    posljedice upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija u odnosu na kulturnu baštinu
•    prijetnje baštini kao što su rat, terorizam ili klimatske promjene

Snažno se potiču istraživanja koja sežu dalje od tradicionalnih pitanja i pristupa i koja značajno unaprjeđuju postojeće spoznaje.

Financiranje je namijenjeno malim, ali interaktivnim istraživačkim konzorcijima do pet partnera.
Pored toga, u istraživački tim je potrebno uključiti jednog partnera iz Njemačke, Italije ili Švedske te dva partnera koji dolaze iz neeuropskih zemalja s nižim ili srednjim prihodima (prema klasifikaciji Svjetske banke).
 

Trajanje projekta može biti do četiri godine.
 

Ukupan iznos financiranja iznosi do maksimalno 1.500 000,00 EUR.

Prijave se podnose u online sustavu za prijave na poveznici.

Poziv se sastoji od 2 faze evaluacije:

Prva faza – rok je 25. ožujka 2020. do kada je potrebno dostaviti idejno pismo (pre proposal).

Druga faza – rok je 25. studeni 2020. do kada je potrebno dostaviti cjeloviti projektni prijedlog.

Samo oni konzorciji čije idejno pismo prođe prvu fazu evaluacije bit će pozvani u drugi krug natječajnog postupka.

Posljednja faza natječajnog postupka uključuje pregledni sastanak na kojem će konzorciji izložiti koncepte svojih istraživanja i koji će biti organiziran 9. i 10. veljače 2021. godine.

Rezultati natječaja očekuju se u mjesecu ožujku 2021. godine.

Detalje poziva i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju možete pogledati ovdje.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS