Objavljeno: 29. 11. 2018. u 13:01
Uređeno: 29. 11. 2018. u 14:23
Sara Paraga

U ponedjeljak 19. studenoga 2018. u organizaciji Znanstvenog zavoda, Odsjeka za povijest i Knjižnice Hrvatskih studija obilježen je Dan sjećanja na Vukovar.

Obilježavanje je započelo u 10:00 sati uvodnim predavanjem prof. dr. sc. Josipa Jurčevića nakon kojeg je uslijedilo prikazivanje dokumentarnog filma "Vukovar 1991 - izvorni video zapisi" redatelja Pavla Vranjicana koji je predstavio film i svjedočio o okolnostima u kojima su snimke nastajale i putu koji je prošao kao ratni snimatelj u jeku Domovinskog rata.

Cilj je bio dostojanstveno obilježiti sjećanje na vrijeme kada je Vukovar bio pod okupacijom i svojom žrtvom položio temelje oslobođenju Hrvatske od velikosrpske agresije. Prikazane su autentične snimke ratnog stanja u Vukovaru i svjedočanstava vukovarskih civila i izbjeglica iz rujna, listopada i studenog 1991. godine.

Događaju su prisustvovali studenti, nastavnici, djelatnice Znanstvenog zavoda Hrvatskih studija i vanjski gosti. 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS