Objavljeno: 29. 11. 2018. u 13:01
Uređeno: 29. 11. 2018. u 14:23
Sara Paraga

U ponedjeljak 19. studenoga 2018. u organizaciji Znanstvenog zavoda, Odsjeka za povijest i Knjižnice Hrvatskih studija obilježen je Dan sjećanja na Vukovar.

Obilježavanje je započelo u 10:00 sati uvodnim predavanjem prof. dr. sc. Josipa Jurčevića nakon kojeg je uslijedilo prikazivanje dokumentarnog filma "Vukovar 1991 - izvorni video zapisi" redatelja Pavla Vranjicana koji je predstavio film i svjedočio o okolnostima u kojima su snimke nastajale i putu koji je prošao kao ratni snimatelj u jeku Domovinskog rata.

Cilj je bio dostojanstveno obilježiti sjećanje na vrijeme kada je Vukovar bio pod okupacijom i svojom žrtvom položio temelje oslobođenju Hrvatske od velikosrpske agresije. Prikazane su autentične snimke ratnog stanja u Vukovaru i svjedočanstava vukovarskih civila i izbjeglica iz rujna, listopada i studenog 1991. godine.

Događaju su prisustvovali studenti, nastavnici, djelatnice Znanstvenog zavoda Hrvatskih studija i vanjski gosti. 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS